
position paper Overgangsgebied Meijendel
Den Haag en Wassenaar grenzen met hun stedelijk gebied direct aan een bijzonder natuurgebied: Meijendel-Berkheide. Dit duinlandschap kenmerkt zich door hoge natuurwaarden en heeft een beschermde status als Natura2000-gebied. De duinen zijn daarnaast voor veel bewoners een belangrijk recreatie- en uitloopgebied dat deel uitmaakt van hun leefomgeving. In het volle, verstedelijkte landschap van de Zuidvleugel zijn strand en duinen waardevol als ‘ademruimte’ voor de stad.
Stad en natuur zijn dus nauw met elkaar verbonden. Maar zowel vanuit ecologisch als recreatief oogpunt zijn er grote uitdagingen. De natuurkwaliteit van dit gebied staat onder druk, onder andere als gevolg van stikstofbelasting en verstoring, en maatregelen ter verbetering zijn hard nodig. Tegelijkertijd neemt het aantal inwoners in de regio steeds verder toe en groeit de behoefte aan ruimte voor recreatie. De druk op de bestaande groene ruimte neemt daardoor steeds verder toe.
Binnen dit spanningsveld richt dit position paper zich op de relatie tussen natuur en recreatie in het overgangsgebied tussen het natuurgebied Meijendel en het stedelijk gebied van Den Haag en Wassenaar. Het verkent de mogelijkheden om te komen tot een gecombineerde ontwikkeling van natuur en recreatie die recht doet aan de bijzondere waarden en kwaliteiten en tegelijkertijd een antwoord biedt aan de gestelde uitdagingen.
Een van de maatregelen die in het kader van het Programma Landelijk Gebied wordt voorgesteld is het inrichten van zgn. ‘overgangsgebieden’. In de overgangsgebieden worden verschillende opgaven t.a.v. o.a. klimaat, biodiversiteit, en recreatie met elkaar verbonden en dragen met hun ontwikkelingen bij aan behoud en herstel van de N2000 gebieden.
‘Het ontwikkelen van een ‘stedelijk overgangsgebied’ grenzend aan het Natura 2000 gebied Meijendel, dat bijdraagt aan behoud, herstel en versterking van de duinnatuur en in samenhang daarmee de groene leefomgeving van de stad versterkt: toegevoegde waarde creëert voor zowel natuur als recreatie.’
In opdracht van gemeente Den Haag
Werkteam: Abe Veenstra, Kees Vertegaal, Tim de Weerd
Jaar: 2024

de afzonderlijke clusters versterken door het creëren van een duidelijker onderscheidend profiel qua beeld, sfeer, gebruik en natuurwaarden.
– de Binnenduinrandzone
– het Stadsduinbos
– het Buitenplaatscluster

Verbinden van de clusters met elkaar en met de omgeving door lange lijnen: herkenbare, aantrekkelijke en veilige doorgaande recreatieve routes door de stad

Toevoegen van aantrekkelijk en hoogwaardig recreatief programma binnen de stedelijke groengebieden als waardig alternatief voor Vallei Meijendel

Een van de voorstelde ideeën voor het stadsduinbos hangt samen met de oude uitzichtpunten en het reliëf. Herstel en ontwikkeling van nieuwe uitzichtpunten gekoppeld aan de duintoppen binnen de groengebieden. Combineren met een verbindende route (rondje haagse toppers), voor wandelaars en sporters

Ontwikkelen van een aantrekkelijke alternatieve recreatieve route (‘parkway’) met duinbeleving langs (de rand van) het natuurgebied, ter ontlasting van de recreatieve druk dieper in het natuurgebied zelf.
– herkenbaar profiel/materialisering
– logische doorgaande lijn, tracé
– opheffen barrières, veilige kruisingen

– Openstellen en onderling verbinden van sportterreinen door middel van sportieve routes (geschikt voor wielrennen, hardlopen, skaten etc.)
– Toevoegen urban-sports gerelateerde voorzieningen aan deze route (bootcamp, trimparcours, fitness, skate-objecten etc.)
– Inzet op multifunctioneel benutten van voorzieningen (parkeren, kantine etc.)
– Integratie van georganiseerde en ongeorganiseerd / individuele sport, ouderensport overdag, sportpark als klaslokaal (hybride leren)
– Openbare sport-track van 1/10 marathon (ca. 4.2km)